Fiber lézerek

 

A Fiber technológia leglátványosabb ismérvei:

 

1. Gyorsabb megmunkális sebesség

A lézer bekapcsolása után azonnal rendelkezésre áll az 500kHz-s tartományú lézer. Lehetővé téve a különböző impulzus teljesítmény, energia, szélesség és frekvencia tartományok alkalmazását működés közben, ami az igen csak nagy sebességű megmunkálást teszi lehetővé a legkülönbözőbb típusú anyagok és alkalmazási területek körében.

2. Csökkentett energia felhasználás

A Fiber lézerek több mint tizedannyi energiát használnak fel működésük közben, mint a már jól ismert YAG és CO2 lézerek. Mi több, szinte nulla az energiafelvételük a lézer inaktív állapotában, ami éves szinten óriási energiamegtakarítást jelenthet a felhasználó cég számára.

3. Nagyobb megbízhatóság

A Fiber lézerhez nincs szükség tükrökre a beállításhoz vagy egyenesbe igazításhoz, továbbá nincsenek benne lámpák, amiket cserélni kell. A karbantartás minimális, ennek köszönhetően a használati és a rendelkezésre állási idő nagyságrendekkel megnővekedett.

4. Kis beépítési méret

Maga a lézerforrás lehet víz vagy léghűtéses és a legnagyobb méret is csak 5U magas rack szekrénybe építhető kialakítású így igazán kevés helyet foglal el a teljes berendezsé részeként. A fiber lézeres munkaállomások sokféle kialakítása bizonyítja a gyártelepek négyzetméterre vetített termelékenységének szignifikáns növekedését.

5. Egyszerű kialakítás, sokszínű alkalmazhatóság

Az SPI impulzus valamint folyamatos üzemű lézerei az alkalmazási területek, a megmunkálandó anyagtípusok elképesztően széles variációinál vethetjük be sikeresen, legyen az fémes vagy nemfémes anyag, vágás, hegesztés vagy éppen a jelölés területén.

Az SPI jelölő lézerek hihetetlenül széles körben alkalmazhatók. A Fiber lézerek mára már a lefontosabb szereplővé vált a fém valamint a műanyag jelölés területén. Dekorációs jelölés vagy mélygravírozás, mind mind olyan terület, ahol a fiber lézerek egyre inkább kiszorítják a hagyományos megmunkálási technológiákat, sőt a kémiai eljárásokat is. A mikro megmunkáláshoz elengedhetetlenül szükséges teljesítmény stabilitás teszi lehetővé, hogy a fiber lézerrel precíz anyageltávolítást lehessen megvalósítani. Egyre növekszik azon alkalmazások száma, ahol a fiber lézerrel őrlés, fúrást és mikrovágásokat végeznek. A lézerforrás variálhatósága, rugalmassága teszi lehetővé újabb és újabb alkalmazási területeken való felhasználását nap, mint nap.

Az SPI lézerek a legtöbb ipari szektorban bizonyított. A iparban egyre szélesebb területen fellépő igény, mely a különböző anyagok jelölésére irányúl, a gyártástechnológiai folyamatok nyomonkövetésének automatizálási céljából, leginkább a lézeres jelölés veriálhatóságával, rugalmasságával oldható meg. A csomagolás jelölésétől a gépalkatrészek jelöléséig a lézer jelentheti a tökéletes megoldást.

A fogyasztói elektronikai termékek ugrás szerű növekedése, valamint a gyártók törekvése az esztétikus megjelenés megvalósítására új alkalmazási területeket hozott létre az iparban, mely leginkább a fiber lézeres technológiával elégíthető ki a legmegbízhatóbban.

További, újkori alkalmazási területek, úgy, mint vékony film jelölése és gravírozása, jelenti a fiber lézerek, mint legalkalmasabb megoldást, használatát, olyan növekvő ipari területeken, mint napenergia cellák, sík képernyők, félvezetők és elektronikai elemek gyártása.

Legfontosabb ipari alkalmazások:

Alternatív energia

Autóipar (alaktrész és kijelző gyártás)

Akkumulátor gyártás

Kerámia feldolgozás

Bió érzékelő gyártás

Fúrás

Mélygravírozás

Síkképernyő gyártás

ID kártya gyártás

Integrált áramkörök gyártása

Lézeres tisztítás

Rétegeltávolítás

Alumínium jelölés

Anodizált és festett anyagok jelölése

Általános jelölés (fém és műanyag)

Éjszakai / Nappali jelölés

Mobiltelefon gyártás

Műanyag hegesztés

Félvezető ipar

Napenergia cella gyártás

Vékony film jelölés