_dsc2132

Lézervágó optika.

A Plasmatech Systems Kft. a Precitec cég által gyártott és forgalmazott vágófejet használ, számos más lézerberendezést gyártó céggel egyetemben.

 • Állandó vágási magasság = garantált fókuszmélység
 • Kapacitív érzékelő = fix fókuszpont tartás
 • Felületkövetés = hullámosság kiküszöbölése
 • Ütközésvédelem = optikai fej mechanikai védelme
 • Gyorsan cserélhető lencsevédő tükör = egyszerű karbantartás
 • Magas sebességtűrő kialakítás = rezgésmentes, pontos vágás.

 

image008

Lézerforrás

Cégünk fiber lézervágó berendezéseit IPG lézerforrásokkal gyártja. A lézeres fémlemez megmunkálás már nem számít újdonságnak az iparban. Sok cég használja és jó pár cég gyárt is ilyen berendezéseket. Ezek többsége az úgy nevezett gázlézerre, a CO2 lézerre épül, mely mára már, mondhatjuk bátran, elavultnak számít, az újonnan kifejlesztett technológiákhoz, mint például a fiber lézerhez, képest. Az alábbiakban egy rövid összevetést mutatnánk a két, CO2 kontra fiber lézer technológiák üzemeltetése és eredményessége között.

Üzemeltetés, sebesség, alkalmazhatóság

A CO2 lézereket leginkább és leghatékonyabban a vastag lemezek vágásához lehet használni. Itt gondolunk a 8mm-nél vastagabb acél lemezekre. Ennél a vastagságnál már olyan teljesítményű lézerre van szükség, ami igen csak nagy tápellátást igényel. Leginkább elterjedt CO2 teljesítmény a 3kW-s lézer. Ennek oka, hogy a fémekben a gázlézer elnyelődése, ami alapja a lézeres vágásnak, igen csak rossz hatásfokú (1. ábra).

l&o03

1. számú ábra. Különböző anyagok viselkedése lézerelnyelődés szempontjából

Az 1. ábra azt hivatott szemléltetni, hogy az egyes lézer hullámhosszak milyen %-ban nyelődnek el a különböző anyagtípusokban, jellemzően fémekben. Legszemléletesebb a vas (Fe vonal) esetén látszik, ahol az 1060-1070 nm-s fiber lézer nagyságrendekkel nagyobb %-ban nyelődik el, mint a CO2 lézer. Ebből adódóan egy vas lemez vágásához kisebb energiájú fiber lézer is elegendő, mint ugyanazon lemez CO2 lézeres vágása esetén (lsd. 2. ábra).

l&o04

Vágási sebesség

l&o05

Elektromos áramfelvétel 2. számú ábra. CO2 vs. Fiber lézer

Ezeken a grafikonokon tisztán látható, hogy vékony lemez tartományban mennyivel hatékonyabb egy fiber lézer, mint egy CO2 lézer, míg vastag lemezek esetében már ez a különbség kiegyenlítődik. Ezért is alakult ki az, hogy még mindíg használják a CO2 lézert, de leginkább a vastag lemez tartományban. Ott, ahol csak 10-12mm alatti lemezvastagságok fordulnak elő, a Fiber lézer sokkal költséghatékonyabban üzemeltethető (lsd. 2. ábra. Elektromos áramfelvétel)Viszont a fibertechnika dinamikus fejlődésével várhatóan rövid idő elteltével a vastagabb lemezek tartományában is a fiber lézer felé billen a mérleg. A jövő egyértelműen a fiberé.

IPG Fiber Lézer:

 • Vízhűtés = túlmelegedés okozta tönkremenetel megelőzhető
 • Karbantartásmentes = teljes mértékben zárt rendszer, nincs cserélendő vagy tönkremehető alkatrész
 • Lézerforrás élettartama 450.000 (!) üzemóra = elnyűhetetlen
 • Kiváló lézersugár minőség: M2<1.1 = kiváló sugárnyaláb minőség, kiváló vágási felület
 • Folyamatos és Modulált üzemmód = sebesség függő teljesítményszabályozás

yls10000

image020